Ο πληθυσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι 952.100 κάτοικοι (2012) από τους οποίους 681.000 ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα (71,5%), 90.100 (9,5%) στην τουρκοκυπριακή κοινότητα (εκτίμηση) και 181.00 (19%) είναι ξένοι υπήκοοι που κατοικούν στην Κύπρο.


Η Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή Κοινότητα


Η γλώσσα της ελληνοκυπριακής κοινότητας, της οποίας η παρουσία στο νησί ανάγεται στο δεύτερο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., είναι η ελληνική, ενώ η κοινότητα στη μεγάλη πλειονότητά της ανήκει στην Αυτοκέφαλη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.

Η γλώσσα της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι η τουρκική και τα μέλη της κοινότητας είναι, στη μεγάλη πλειονότητά τους, Σουνίτες Μουσουλμάνοι. Ο αρχικός πυρήνας της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο ήταν στρατιώτες του οθωμανικού στρατεύματος που κατέκτησε το νησί το 1571 και μετανάστες από την Τουρκία που εισήλθαν με το φιρμάνι του σουλτάνου Σελίμ Β΄. Σταδιακά, το νησί εξελίχθηκε σε ένα δημογραφικό μωσαϊκό με ελληνικά και τουρκικά χωριά, καθώς και πολλές μεικτές κοινότητες. Η έκταση αυτής της συμβίωσης γινόταν φανερή από τη συμμετοχή των δύο ομάδων σε εμπορικά και θρησκευτικά πανηγύρια, από τα προσκυνήματα μελών της μιας ομάδας σε χώρους λατρείας της άλλης και από κάποιες, αν και σπάνιες, περιπτώσεις επιγαμίας.

Οι Αρμένιοι, οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (Άρθρο 2§3) ως «θρησκευτικές ομάδες» και, μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 13 Νοεμβρίου 1960, και οι τρεις επέλεξαν να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, κι έτσι να ψηφίζουν ως τμήμα αυτής της κοινότητας. Τα μέλη των ομάδων αυτών ασφαλώς απολαμβάνουν πλήρως τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας και δικαιούνται να καταλάβουν θέσεις στη δημόσια υπηρεσία και αξιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τζαμί Αραμπλάρ και ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης στη ΛευκωσίαΤο τζαμί Αραμπλάρ και ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία
 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.