Ζήστε τον πολιτισμό, την ιστορία και το υπέροχο τοπίο του νησιού από τη σέλα ενός ποδηλάτου.

Μια εκδρομή με ποδήλατο σας επιτρέπει να συναντήσετε πράγματα που πιθανόν να χάνατε αν ήσασταν μέσα σε αυτοκίνητο. Απολαύστε μια τυχαία συνάντηση με ένα τοπικό, εκπληκτικό τοπίο, τα αξιοθέατα και τους ήχους της φύσης από κοντά, αρχαία ερείπια ή ένα απομονωμένο λιμανάκι.

Ακολουθήστε μια από τις πολλές διαδρομές για ποδήλατο ή ακόμα φτιάξτε μια δική σας. Κανονίστε εσείς το ρυθμό που θέλετε είτε για προπόνηση ή απλά για βόλτα και γεμίστε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα ενώ παράλληλα προσφέρετε κι εσείς στη μάχη για την προστασία της φύσης και κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.

 

Αγία Νάπα - Πύργος Ξυλοφάγου Ποδηλατική Διαδρομή


Αυτή η εκδρομή κάνει το γύρο από την Αγία Νάπα μέχρι τη Ξυλοφάγου, επιστρέφοντας από το δρόμο Ξυλοφάγου – Αγίας Νάπας.

Η 32 χιλιομέτρων διαδρομή ξεκινάει από το λιμανάκι της Αγίας Νάπας, ανεβαίνει βόρεια μέχρι να φτάσει στα φώτα της τροχαίας όπου στρίβει αριστερά, δυτικά ακολουθώντας τον ποδηλατοδρόμο στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Μετά περνάει από τη Μακρόνησο και ο χωματόδρομος οδηγεί προς την εκκλησία της Αγίας Θέκλας και τον Ποταμό Λιοπετρίου, καταφύγιο των ψαράδων. Κατευθυνόμενη νότια, κάνει το γύρο του Κάβο Πυλάτο, του Μεσαιωνικού Πύργου της Ξυλοφάγου. Από εκεί ακολουθεί πιο βόρεια πορεία μέχρι τις παρυφές της Ξυλοφάγου και στη συνέχεια στρίβει δεξιά και επιστρέφοντας στην Αγία Νάπα από τα ανατολικά του δρόμου Ξυλοφάγου- Αγίας Νάπας.

Σημείο Εκκίνησης : Αγία Νάπα

Τέρμα: Αγία Νάπα

Συνολική Απόσταση: 32 χιλιόμετρα

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή αλλά χρειάζεται ορειβατικό ποδήλατο με 21 ταχύτητες.

Κατάσταση Δρόμων: Συνδυασμός ασφαλτοστρωμένων και μη δρόμων.

 

Αρχαία Αμαθούντα - Ακτή του Κυβερνήτη Ποδηλατική Διαδρομή


Αυτή η διαδρομή των 15 χιλιομέτρων είναι για τους φανατικούς του mountain bike που θα εκτιμήσουν τις τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζει. Παρόλον ότι υπάρχουν διαφορετικές κλίσεις στο έδαφος, ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής είναι σε βραχώδεις δρόμους και χρειάζεται μεγάλη αίσθηση ισορροπίας και ικανότητες.

Ξεκινάει από τη Λεμεσό εκεί που τελειώνει ο δρόμος της Αρχαίας Αμαθούντας και συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση με τον παλιό δρόμο Λεμεσού – Λευκωσίας για 5 χιλιόμετρα μέχρι την ανισόπεδο διάβαση της Μονής. Εκεί στρίβει σε ένα χωματόδρομο στα δεξιά και κατευθύνεται νότια προς την ακτή. Περνάει από αρκετές βιομηχανικές μονάδες και από το λατομείο της Μονής όπου στρίβει αριστερά με ανατολική κατεύθυνση. Αυτό το κομμάτι της διαδρομής είναι γεμάτο ποδηλατικές συγκινήσεις. Σταματάει στην Ακτή του Κυβερνήτη. Στη μέση της διαδρομής (περίπου 4 χιλιόμετρα) βρίσκεται μια μονάδα επεξεργασίας βιολογικών αποβλήτων. Λίγο πριν από την ανηφόρα που οδηγεί στη μονάδα αυτή, υπάρχει ένα στενό δρομάκι σκαμμένο πάνω στο λόφο προς τα δεξιά που κατεβαίνει στο μοναστήρι του ξεροπόταμου του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου. Ο δρόμος στην όχθη του ποταμού είναι πιο ομαλός και πάει βόρεια περίπου για 600 μέτρα μέχρι να στρίψει δεξιά για να περάσει από την άλλη μεριά. Δεν είναι μακριά από την ακτή, με την Παραλία του Κυβερνήτη να είναι στα 5 χιλιόμετρα.

Σημείο Εκκίνησης : Αρχαία Αμαθούντα

Τέρμα: Ακτή του Κυβερνήτη

Συνολική Απόσταση: 15 χιλιόμετρα

Βαθμός Δυσκολίας: Σκληρή και ανώμαλη επιφάνεια. Απαιτείται καλής ποιότητας ορειβατικό ποδήλατο με 24 ταχύτητες και ανάρτηση με μπροστινό ψαλίδι.

Κατάσταση Δρόμων: Εκτός από τα 5 πρώτα χιλιόμετρα σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, η υπόλοιπη διαδρομή είναι σε ανώμαλη επιφάνεια.

 

Εθνικό Δασικό πάρκο Αθαλάσσας Ποδηλατική Διαδρομή


Το Εθνικό Δασικό Πάρκο της Αθαλάσσας διαθέτει έναν ποδηλατόδρομο 16 χιλιομέτρων που φτιάχτηκε από το Τμήμα Δασοκομίας. Είναι πολύ δημοφιλής περιοχή για τους κατοίκους της πρωτεύουσας που έρχονται εδώ για άσκηση ή διασκέδαση. Βρίσκεται νότια της Λευκωσίας και στα ανατολικά του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού.

Σημείο Εκκίνησης : Νότια της Λευκωσίας

Τέρμα: Ανατολικά του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού

Συνολική Απόσταση: 16 χιλιόμετρα

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή για όλους τους τύπους ποδηλάτων.

Κατάσταση Δρόμων: Ασφαλτοστρωμένος.

 

Γεροσκήπου - Πάφος Ποδηλατική Διαδρομή


Μία 24 χιλιομέτρων διαδρομή πηγαίνει από τη Γεροσκήπου προς το μοναστήρι του Σταυρού της Μίνθας και το γήπεδο του γκολφ και μετά στο χωριό της Τσάδας για να καταλήξει στην Πάφο.

Η διαδρομή ξεκινάει από το κέντρο της Γεροσκήπου και πάει προς Λεμεσό, παίρνοντας τον παλιό δρόμο Λεμεσού – Πάφου. Μεταξύ Γεροσκήπου και Κολονίου, μια στροφή στα αριστερά οδηγεί βόρεια προς την Αγία Μαρινούδα. Η διαδρομή περνάει μέσα από το χωριό και ανεβαίνει βόρεια προς το χωριό Μαραθούντα. Από εκεί στρίβει δεξιά, ανεβαίνοντας προς το χωριό Επισκοπή της επαρχίας Πάφου. Λίγο πριν την κορυφή του λόφου, ο δρόμος στα αριστερά γίνεται χωματόδρομος και οδηγεί στο γήπεδο του γκολφ και το μοναστήρι του Σταυρού της Μίνθας. Από εκεί, ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος καλύπτει τα 3 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό της Τσάδας. Από την Τσάδα είναι κατήφορος μέχρι την Πάφο αν ακολουθηθεί ο δρόμος Πάφου – Πόλης.

Σημείο Εκκίνησης : Γεροσκήπου

Τέρμα: Πάφος

Συνολική Απόσταση: 24 χιλιόμετρα

Βαθμός Δυσκολίας: Όχι πολύ δύσκολη διαδρομή αλλά ούτε και εύκολη. Χρειάζεται ένα mountain bike με 21 ταχύτητες.

Κατάσταση Δρόμων: Μια ποικιλία από επιφάνειες τόσο ασφαλτοστρωμένες όσο και χωματόδρομοι.

 

Καρβουνάς - Πρόδρομος Ποδηλατική Διαδρομή


Η διαδρομή Καρβουνάς - Πρόδρομος χωρίζεται σε δύο σκέλη: Σε κατάβαση 10 χιλιομέτρων (8 χιλιόμετρα σε δασικό χωμάτινο δρόμο) και σε σταθερή ανάβαση για τα υπόλοιπα 12,7 χιλιόμετρα. Για αυτό το λόγο μπορεί να χαρακτηρισθεί μέτριας δυσκολίας.

Στο πρώτο σηματοδοτημένο σημείο θέας, 5 χιλιόμετρα από το σημείο εκκίνησης, η κοινότητα Κακοπετριάς εκτείνεται προς τα κάτω, προς την καρδιά της κοιλάδας της Σολέας.

Περίπου 15 χιλιόμετρα από το σημείο εκκίνησης αυτού του σκέλους της διαδρομής βρίσκεται σημείο θέας και ανάπαυσης στην τοποθεσία Σταυρούλλια. Εδώ, όπως και στον εκδρομικό χώρο «Μάραθος» 2,5 χιλιόμετρα περίπου μετά, διακρίνεται η κοιλάδα της Μαραθάσας με τα χωριά Πεδουλάς, Μουτουλλάς και Καλοπαναγιώτης στα δυτικά. Βορειότερα, το χωριό Γερακιές έχει φόντο την κορυφή της περιοχής του Κύκκου με το ξακουστό της μοναστήρι.

Σημείο Εκκίνησης: Καρβουνάς

Τέρμα: Πρόδρομος

Συνολική Απόσταση: 22,7 χιλιόμετρα

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος με πολύ καλή ποδηλατική βατότητα.

Κατάσταση Δρόμων: Καλής ποιότητας άσφαλτος και χωμάτινος δασικός δρόμος σε καλή κατάσταση (αναλόγως των καιρικών συνθηκών).

 

Σημαντικές Διεθνείς και Τοπικές Ποδηλατικές Εκδηλώσεις


Ο υπέροχος καιρός, τα ενδιαφέροντα μονοπάτια στην εξοχή και η ιδανική υποδομή καθιστούν την Κύπρο το τέλειο μέρος για ποδηλάτες με mountain bike. Οι επαγγελματίες αναβάτες από όλον τον κόσμο έρχονται στο νησί για να εξασκήσουν τις ικανότητες τους και να μαζέψουν βαθμούς ή να κερδίσουν χρηματικά βραβεία.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλατιστών (Τηλ. 00357- 22449870) μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (UCI) οργανώνει αρκετούς αγώνες μέσα στο χρόνο. Το Κυπριακό Sunshine Cup είναι μια διεθνή σειρά από 5 διοργανώσεις, υπό την αιγίδα της UCI (Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας). Οι διοργανώσεις οργανώνονται κάθε άνοιξη και καλύπτουν πολλές περιοχές του νησιού. Οι διαδρομές είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν τις ανάγκες των καλύτερων ποδηλατιστών στον κόσμο, αλλά μπορούν να δώσουν ευχαρίστηση και σε ποδηλάτες που έχουν την ποδηλασία ως χόμπι.

Επιπρόσθετα η «Ποδηλατοκίνηση» (Τηλ. 00357- 22315656) μαζί με το Ποδηλατικό Κλαμπ της Λεμεσού, ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. tel. 00357-97809451/2) διοργανώνουν διάφορες μη αγωνιστικές δραστηριότητες όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αν λοιπόν η ποδηλασία σας φαίνεται πολύ σκληρή δουλειά, ελάτε απλά για να παρακολουθήσετε και να απολαύσετε μια υπέροχη μέρα στην ύπαιθρο.

 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.